verze pro tisk

Tipy na víkend 19.- 21. srpna 2011

19. srpen 2011

Tak to konečně vypadá na jeden krásný letní víkend, bohužel možná bude jako jeden z mála i posledním. To jsme si tedy tentokrát toho léta užili! Kdo neodjel za sluncem na jih, tak asi slunce ani neviděl:)

Tento víkend se do počasí trefili především pořadatelé akcí na hradech a zámcích, takže hurá za historií!

Oživené noční prohlídky

Na oživené noční prohlídky neláká již tradičně jen hrad Švihov, ale také hrad Kašperk. Od půl deváté do jedenácti hodin večer se každou půlhodinu můžete přesvědčit, že i v noci je na hradě rušno, a že nadále se v jeho zdech odehrávají příběhy, které se zase tolik neliší od těch současných. Lidé jsou prostě pořád stejní, jenom ty šaty jsou jiné:)

Hrad Klenová a Radyně

Hrad Klenová a hrad Radyně si pro návštěvníky připravili spíše něco akčnějšího. Hrad Klenová se zaměřil tentokrát na rytíře. V rámci akce Rytíři na hradě návštěvníci uvidí různé rytířské souboje, ale budou se hrát i pohádky a další doprovodné akce. Rytíři na hradě Klenové budou mít sraz jen v sobotní den, hrad Radyně však upadne do dob středověku rovnou na celý víkend, a doufejme, že nepůjde o středověk temný! Historický víkend na hradě Radyni bude samozřejmě také plný rytířů, ale i krásných panen a dalších středověkých podivných i zcela normálních bytostí. Bojovat se nebude jen meči a kordy, ale představí se i polní zbraně, k pozvednutí nálady zahraje středověká hudba a tančit se bude taky v historickém duchu. Pro návštěvníky, aby taky něco dělali :), je přichystán lukostřelecký turnaj. O co se bude střílet, a jestli to bude stát za to, se budete muset jít přesvědčit. Třeba to bude o krásnou pannu a skvělou kuchařku :)). Jinak co Vás čeká a nemine, se taky dozvíte na Radyni – středověká věštírna s pravou středověkou věštkyní! (Jestli žije až do dnes, tak je to fakt divný, že jo:)) A kromě bezvadně prožitého dne a dobré nálady si budete moci odnést i Radyňský groš – výměnou za naše současné peníze samozřejmě.

Pivo v Chodovaru a bitva ve Zbirohu

Rytíře můžete tento víkend potkat nejen na hradech, ale třeba právě i na Pivních slavnostech Chodovaru v Chodové Plané. Tam totiž v rámci slavností bude probíhat klání o titul Pivní rytíř a Pivní rytířka Chodovar 2011. Jinak se můžete těšit nejen na skvělé pivko, ale i na netradiční prohlídky pivovaru – tuhle činnost si tentokrát vzal na triko uřvaný strýc Pepin, dále budou otevřeny skalní sklepy (které jsou jinak uzamčené:)) nebo specialitky na grilu. Budou taky jezdit zvláštní vlaky, které Vás odvezou do Chodové Plané až z Plzně!

No a Zbiroh ten se zase rozhodl to vzít pořádně zostra. O víkendu tu totiž mohou návštěvníci shlédnout bitvu z počátku třicetileté války, a to mezi oddíly vojsk českých stavů a císařské armády. V lítém boji se představí mušketýři, pikenýři (co to je?? :)), dělostřelci i jízdní jednotka na koních. V celodenním programu nebudou též chybět ukázky z výcviku vojáků, prohlídky vojenského ležení, šermířská, hudební i taneční vystoupení. Dále si návštěvníci budou moci vyzkoušet střelbu z luku či kuše nebo jízdu na koni. Připraveno je též bohaté občerstvení a bude možné nakoupit na dobovém řemeslném tržišti či navštívit zámecké expozice. Celodenní program je zahájen ve 12:00, bitva od 14:00 hodin.

Poslední pozvánka směřuje do Plzně, a to na rybník Šídlovák, který se nachází na konečné tramvaje č. 4 (v současné době, díky velké aktivitě našich dopravních podniků zde staví autobus č. 4A). V sobotu večer to máte pořád nejblíž sem, pokud chcete strávit večer a noc pod širým nebem ve společnosti piva, hudby a zábavy. Šídlovák Oupn Er si kromě hudby připravil pro své návštěvníky vystoupení Rytířů Gwydyonu (to je hrůza, rytíř kam se podíváš!:)), o psech a jejich výcviku se rozvyprávějí kynologové a dojde i na cvičení psů a až se setmí, propukne ohňová show. Jinak samozřejmostí jsou trhy a různé zábavné hry a soutěže.

No, a kromě neckyjády, která bude v sobotu od 14.00 probíhat na Křimickém zámku v rámci Zámeckých slavností je to asi už všechno a zbývá jen popřát krásný víkend!

Zobrazeno: 3495x

Sdílet

Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!