verze pro tisk

Degustace sýrů a vína

11. duben 2013

Máte rádi zajímavé sýry? Umíte ocenit to, jak se jejich chuť snoubí se správně vybraným vínem? Nebo si prostě užíváte dobré jídlo a pití a rádi posedíte s přáteli či rodinou a dozvíte se něco nového?

Pak byste neměli vynechat degustaci francouzských a španělských sýrů skloubených s víny v týdnu od 8.4. do 14.4. v oblíbené plzeňské restauraci el Cid v Kopeckého sadech. Degustované sýry pochází pouze z apelací, které zaručují kvalitu a hlavně jedinečnost. Ke každému sýru sommelier vybere vhodnou degustační sklenku vína.

Sýry s příběhem

Těšit se můžete na kravské, kozí a ovčí sýry nebo také na Roquefort, sýr s modrou plísní, jehož historie začíná v roce 79 n. l. Byl dokonce oblíbeným sýrem krále Karla VI. Roquefort. Zraje ve velmi vlhkém prostředí jeskyň v pohoří Combalou a podle zákona z roku 1952 se musí vyrábět zásadně z ovčího mléka.

I Camembert z kravského mléka má zajímavou legendu o vzniku. Jedna normandská selka prý

zapomněla ve sklepě syreček. Když ho tam po nějaké době našla, byl obrostlý plísní. Nejprve sýr chtěla vyhodit, ale ochutnala ho a zjistila, že se nechá nejenom jíst, ale má dokonce skvělou chuť. V rozšíření Camembertu má prsty paní Marie la Fontaine Harelová z vesničky Roiville, která měla české předky. Ta sýr na konci 18. století proslavila.

Výběr z toho nejlepšího

Ve španělské restauraci, která letos skončila na 19. místě v celé republice, vyzkoušíte sýry:

  • Camembert Mon Sire doplněný vínem Chablis 2011,
  • Olivet Cendré společně s vínem Yllera Verdejo 2011,
  • Le Roussot s vínem Tavel La Dame Rousse 2011,
  • Roquefort podávaný s Crozes-Hermitage 2010
  • kozí sýr La Buchette Cendré hodící se k vínu Cuvi Tinto Roble 2010.

Více informací najdete na www.elcid.cz

Zobrazeno: 5013x

Sdílet

Reklama

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!