verze pro tisk

Obsluhoval jsem tuniského Beje

6. leden 2012

Do Plzně zavítá známý šéfkuchař Constantin-L. Plesky, jehož život by vydal na pořádně tlustou knihu. Působil v desítce zemí a jako první u nás otevřel restauraci zaměřenou na čerstvé mořské ryby. Jak se stane, že se na špičku dostane kuchař bez kuchařských škol? Přečtěte si jeho životní příběh.

Do Plzně se navíc nechystá na ledajakou návštěvu. Povede zde gastronomický kurz v restauraci el Cid Corso. Spojení to není náhodné, vždyť Corso se vloni jako jediná plzeňská restaurace objevilo v Top 100 Mauerova výběru. Kurz bude probíhat po tři víkendy a zájemci poznají nejen přípravu kvalitních pokrmů, ale zároveň se stanou členy Gourmet klubu el Cid se slevou 20% v Corsu.

Světoběžník od narození

Constantin-L. Plesky se světoběžníkem prostě stát musel. Z matčiny strany má kořeny italsko-francouzské. Jeho otec (pocházející ze staré gastronomické rodiny) odešel ve dvacátých letech z Moravy do Francie, odtud do Švýcarska, kde absolvoval hoteliérskou školu. Po stážích v proslavených pařížských restaurantech mu známý restauratér Gaston Moulieux nabídl vedení restaurantu Chez Gaston v Tunisu v přímém sousedství palácové zahrady tuniského beje (později se stal rodinným podnikem Pleských pod jménem Chez Louis). V Kartágu se také narodil malý Constantin.

Ovocné knedlíky v poušti

Těsně před zahájením oslav narozenin Mohameda el Moncefa Beje, které byly i státním svátkem, onemocněl jeho dvorní kuchař. Nemohli sehnat adekvátní náhradu, až požádali Pleskyho otce, aby se ujal řízení gastronomických příprav oslavy. Otec se zhostil svého úkolu znamenitě a předvedl bejovi koncert z tuniské kuchyně okořeněný jedinou ukázkou z rodných Čech. Bej ochutnal meruňkové knedlíky a pak už pro každou další státní tuniskou oslavu musel otec knedlíky připravovat a bej mu za ně bohatě odměnil ve zlatě.

Mladý Constantin se od raného dětství seznamoval v rodinných podnicích s tajemstvím gastronomie. Dobrá škola i proto, že úplně vše se vyrábělo v restauraci. Od likéru po pralinky, od rybích konzerv po dorty.

Kuchař ve službách korporací

Život mladého Constantina byl prakticky předurčen. Při jedné návštěvě Československa v padesátých letech nepovolili soudruzi rodině zpětný výjezd. Kvůli jazykovým potížím a politickým problémům (otec sloužil v anglické armádě) musel studia absolvovat večerně (VŠE Praha obor ZO a Ústav orientálních jazyků v Bejrútu).

V letech 1962 až 1989 žil v Libanonu, Izraeli, Sýrii, Francii, Belgii, Lucembursku, Italii, Španělsku. Přes své vedoucí funkce v  mezinárodních společnostech zůstal celoživotně věrný gastronomii a ve všech zemích se zdokonaloval ve speciálních kurzech u světoznámých kuchařů. Po návratu do Československa v roce 1989 měl na starosti stavbu velkých hotelů ve francouzské firmě CBC.

Návrat do vlasti

Když dokončil nejdůležitější stavby, zaškolil a uvedl hotely do provozu, firmu opustil, aby otevřel svůj rybí restaurant La Cambusa. Jednalo se o první čistě rybí restauraci s čerstvým sortimentem mořských plodů a ryb s důrazem na toskansko-livornsko-provensalskou kuchyni. Restaurace si získala velice brzy dobré jméno a byla vysoce hodnocená Gurmánem – po celou dobu provozu mezi 10 nejlepšími restauracemi. V rakouském průvodci Czipin, určeném pro bohaté podnikatele, patřila v gastronomii mezi 5 nejlepších.

Restaurant byl navštěvován jak podnikateli, politiky tak i umělci. Namátkou prezidenti V. Havel,

prof. V. Klaus, Sir A. Hopkins, B. Cremer, K. Gott, L. Bílá, H. Vondráčková, M. Vašáryová, M. Knížák, H. Zagorová, Š. Margita, H. Korda, J. a Z. Svěrákovi atd. atd.

Umění Constatnina L. Pleskyho může poznat na vlastní oči, uši a jazyky několik účastníků jeho kurzu. Začínáme tento týden, tak si zaregistrujte místa včas!

Informace a program kurzu

Vždy v neděli – 15. a 29. ledna a 12. února 2012.

Den kurzu se sládá z teorie, přípravy pokrmů pod vedení šéfkuchaře a jejich následnou konzumací s partnery účastníků. Profesionální sommelier pomůže vybrat správná vína.

Kuchyně i restaurace budou vyhrazeny pouze pro účastníky semináře a jejich partnery/partnerky.

Kurzem vás provedou:

  • vedoucí gastronomického kurzu Constantin-L. Plesky
  • šéfkuchaři restaurací el Cid a el Cid Corso: Miroslav Brouček a Josef Duchoň
  • sommelier Petr Kovář

Výběr vždy prvotřídních surovin v nejčerstvější kvalitě. Káva a veškeré nealko v průběhu semináře v ceně kurzu (včetně vámi připravených pokrmů).

Počet účastníků: 7 – 8 (velká intenzita a možnost vyzkoušet si všechny finesy)

Cena tří bloků: 6 900 Kč

Všichni účastníci se stanou členy Gurmet clubu El Cid Corso s doživotní slevou 20% v našem podniku.

Objednávka

Počet účastníků je omezený na osm. Objednávejte proto včas. Informace a rezervace v restauraci,

na 725 059 215 nebo elcid.cz

Těšíme se na Vás!

Majitelé a personál restaurantu el Cid Corso

Zobrazeno: 3539x

Sdílet

Reklama

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!