Plzeňské restaurace patří k nejlepším
30. listopad 2012Ve středu proběhlo vyhlášení vítězů Grand Restaurant 2013, průvodce nejlepších restaurací České republiky, a ani letos se plzeňské podniky neztratily. Tradiční ročenka, za jejíž organizací stojí známý gurmán a vydavatel Pavel Mauer, vychází letos už po sedmnácté.
Jen čtyři města kromě Prahy se mohou pochlubit alespoň dvěma zástupci v TOP 100 této ankety – Brno, které si letos připsalo dokonce vítězství, Mariánské Lázně, Liberec a Plzeň. Největší úspěch zaznamenala španělská restaurace el Cid – 19. místo je historicky nejvyšší příčka pro plzeňský podnik. Navíc u porotců zabodovala hlavně obsluha z Křižíkových sadů a v této kategorii si odváží dokonce republikový bronz. To, že restauraci „dělá“ hlavně příjemný personál, potvrzuje i místní šéfkuchař Miroslav Brouček: „ocenění našeho personálu si cením nad jiné kategorie, protože jenom díky práci celého týmu si návštěvník odnese příjemný zážitek, ať z večeře nebo třeba z našehotapas baru.“
El Cid do výběru nahlédl už v roce 2010 a ani druhá úspěšná restaurace La Provencenení v hodnocení nováčkem – vloni jí patřilo 48. místo, letos si vysoký standard drží 67. příčkou. Pokud vám jméno La Provence nic neříká, vězte, že jde o sesterskou restauraci el Cid, která nedávno změnila jméno z „Corso“. Šéfkuchař Josef Duchoň objasňuje proč: „dlouhodobě se zaměřujeme na středomořskou kuchyni, ale ta Francouzská převažuje a právě Provence je asi její gastronomicky nejzajímavější region.“ Změnou ostatně prošel nejen jídelní lístek, ale i interiér, nově tak v Plzni najdete kus jihovýchodní Francie.
Specializované a tematické restaurace ostatně letos dominovaly celé anketě. Důkazem je vítězná Koishi z Brna, která se zaměřuje na rybí pokrmy a sushi. Z hodnocení expertů vyšla nejlépe stálice La DegustationBohêmeBourgeoise z Prahy. V Plzeňském kraji ještě zaujala farma U Štěpána z Petrovic, proslavená pořadem Zdeňka Polreicha.
Publikace Mauerův výběr Grand restaurant 2013 shrnuje výsledky bodování nejlepších tuzemských restaurací stovkami nezávislých znalců a milovníků jídla. Ti hodnotí podniky známkami jako ve škole, v kategoriích kvalita pokrmů, obsluha a interiér restaurace.Letos se zapojilo celkem 849 hodnotitelů, kteří za degustace utratili přes sedm a půl milionu korun.
Obě restaurace můžete vyzkoušet za zvýhodněné ceny už v lednu, protože Pavel Mauer je zařadil do gastronomického festivalu Grand restaurant. Rezervace jsou možné od 1. prosince.
Autor: Tomáš Petrů
Zobrazeno: 6361x
SdíletReklama
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!