Provensálská kuchyně v Plzni
9. listopad 2012Jestliže Francie je pro labužníky zemí zaslíbenou, pak Provence je pro ně přímo rájem. Nikde jinde nenajdete tak zajímavou směsici gastronomických zážitků. A právě kousek jihovýchodní Francie můžete navštívit v Plzni.
Restaurace La Provence
Známá restaurace el Cid Corso, která je dlouhodobě jedna z nejlépe hodnocených na PilsnerPubs, mění svou tváři i jméno. Nově v Kopeckého Sadech najdete restauraci La Provence el Cid. Vzdušný interiér dostal barevný nádech levandule. Změnil se ale samozřejmě i jídelní lístek. Jak, to nám prozradil šéfkuchař Josef Duchoň: „ Chceme představit typicky provensálská jídla, alenajdete tu i pokrmy z celého středomoří. K nim si můžete dát třeba vína z oblasti řeky Rhôny.“
Provence – gastronomický ráj
Kouzlo Provence přitahuje malíře a básníky, fotografy a filmaře stejně jistě, jako láká turisty z celého světa. Žádná jiná francouzská oblast nenabízí takové bohatství dojmů působících na všechny smysly: světlo, které zaplavuje krajinu, zvuk větru, neuvěřitelné vůně, které vítr přináší, a samozřejmě také chuť zdejších jídel.
Rozmanitost
Najdeme zde oblast Camargue, kde se země nepozorovaně prolíná s mořem, kraj černých býků, bílých koní, honáků krav a cikánů; Azurové pobřeží s přepychovými rezidencemi, palmami a citrusovými háji; Comtat okolo Avignonu s bohatstvím ovoce a zeleniny, neúrodnou Haute-Provence s úžasnými levandulovými poli, krásný Lubéron s malebnými vesnicemi obklopenými neporušenou přírodou; a životem kypící, rušné město Marseille, plné lidí i kontrastů, kde umějí uvařit skutečně dobrou bujabézu.
Extrémní rozmanitost přináší téměř nevyčerpatelné kulinární bohatství, které se hmatatelně projevuje na barvitých trzích ve větších městech regionu. Právě tady je jasně vidět, že Provence je největším dodavatelem ovoce, zeleniny a bylinek ve Francii. Produkuje nejvíce oliv, nejlepší olivový olej a výborný med. Vyrábějí se zde také kozí sýry, klobásy sušené vzduchem, jehněčí i hovězí maso, sladká i suchá vína a pestrá paleta sladkých pokušení.
Kulinářské umění
Lidé v Provence vědí, jak s touto hojností zacházet, a činí tak se středomořskou úctou ke každému kousku z místní produkce. Čerstvost je tu vždycky na prvním místě. Není divu, že zdejší kuchyně je plná barev, vůní a vitaminů, pokrmy mají příjemně křupavou konzistenci. Místní lidé rádi zvýrazňují aroma těchto pokrmů a vmíchávají česnek a ančovičky do nejrůznějších omáček.
Provence v Plzni
Právě kouzlo Provence přimělo majitele restaurace k přeměně funkcionalistického interiéru moderní kavárny do stylu jihovýchodní Francie. Potvrdil to vedoucí La Provence Petr Kovář: „V Plzni taková restaurace se stylovým interiérem a kuchyní dosud chyběla. Klademe důraz na suroviny, například na čerstvé ryby nebo živé humry. Vždyť právě úcta k surovinám a čerstvost jsou znaky provensálské kuchyně.“
Více o restauraci najdete na webu. Těšíme se na vaše recenze na PilsnerPubs.cz
Zobrazeno: 5265x
SdíletReklama
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!