verze pro tisk

Mezinárodní folklórní festival za námi

13. červen 2010

Plzeň měla tento víkend rozhodně co nabídnout. Vedle tradičního Historického víkendu, který se konal na Doubravce u sv. Jiří a obrovského sobotního happeningu na Americké třídě, se v Plzni od středy do neděle (9. - 13. 6.) konal tradiční Mezinárodní folklórní festival.

Pravidelné setkání milovníků folkloru

Milovníci folkloru a lidového umění se v Plzni scházejí již od roku 1997. Od roku 2008 je Mezinárodní folklorní festival Plzeň řádným členem prestižní celosvětové organizace CIOFF působící v rámci UNESCO.

Každý rok se do Plzně sjíždějí dvě desítky dospělých i dětských folklorních souborů z celé České republiky a zahraničí. Ze zahraničních hostů se letošního ročníku festivalu zúčastnily soubory ze Slovenska, Maďarska, Srbska, Rumunska a dalekého Uzbekistánu.

Nabitý program, slunečné počasí

Hlavní program festivalu se konal v historickém centru města Plzně v příjemném prostředí Kopeckého sadů. Tancovalo se zde, zpívalo a hrálo. Kombinace skvělé atmosféry, nabitého programu a slunečného počasí přilákala na festival množství nadšených diváků.

V pátek v šest večer se na hlavní scéně uskutečnila téměř dvouhodinová přehlídka souborů 14. ročníku festivalu „V dobrém jsme se v Plzni sešli…“. Bylo se opravdu na co dívat. Představily se soubory Doina Baraganului z Rumunska, Bartók z Maďarska, Topl’an ze Slovenska, Kud Stevan Štrbac ze Srbska, či Lazgi z Uzbekistánu. Přehlídky se zúčastnila také Konrádyho dudácká muzika z Domažlic, která po hromadné přehlídce představila samostatný program veselých, milostných i darebných písniček a poudaček.

Hlavní sobotní program se konal od 15 do 17 hodiny a byl dokonce natáčen Českým rozhlasem Plzeň. Hlavní dětský program se konal v neděli od 11:00. Návštěvníci festivalu si mohli vyslechnout písně plzeňských dětských souborů Jiskřička, Meteláček či například Mladinka. Během tohoto pořadu se divákům představili také vítězové regionálního kola soutěže „Zpěváček 2010“.

Celý festival pak byl zakončen v neděli ve 13 hodin programem „Zahraniční hosté se loučí“.

Bohatý doprovodný program

V rámci festivalu se odehrály doprovodné folklorní slavnosti nedaleko Plzně. Ve středu se konal 2. Folklorní večer v Konstantinových Lázních, v průběhu čtvrtečního večera se odehrály folklorní slavnosti v obcích Vrčeň a Čižice.

Vybrané soubory (např. Bartók z Maďarska či Lazgi z Uzbekistánu) se představily i na scéně Historického víkendu. Proběhl slavnostní krojovaný průvod městem. V průběhu celého festivalu se konal „U Branky“ staročeský jarmark, včetně ukázek lidové řemeslné výroby a lidové gastronomie. Prodávající byli dobově oblečení, což navozovalo tu správnou atmosféru.

Závěrem lze jen konstatovat, že program byl opravdu bohatý, rozmanitý a bylo tak z čeho vybírat. Slunečné počasí dotvářelo příjemnou atmosféru, která doprovázela celý festival a nezbývá jen dodat, že se těšíme na další ročník.

Zobrazeno: 3705x

Sdílet

Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!