verze pro tisk

Takový byl festival Mezi ploty 2010

Takový byl festival Mezi ploty 2010

Návštěvníky letošního festivalu Mezi Ploty přivítalo po propršeném týdnu příjemné počasí se sluníčkem občas se klubajícím z mraků, což bezesporu každého dobře naladilo. Krásný rozlehlý park v areálu léčebny přímo vybízel k procházkám po spletité změti různých chodníčků a cestiček. Na některých místech pak byly k nalezení stánky s občerstvením či s drobnůstkami pro radost nebo dokonce i s oblečením. Lidé si mohli pochutnat nejen na tradičních opečených klobásách, ale i na pokrmech z indické kuchyně nebo na haluškách či buřtguláši. Na zapití bylo možno zakoupit minerálku, nealko pivo nebo třeba ledový čaj.

Zahájení akce: Southpaw

Ve čtvrt na jednu bylo zahájeno festivalové dění na hudební scéně I. Příznivého počasí téměř všichni přítomní hned využili a ač byla tráva ještě trochu provlhlá, sedali si na trávník pod i kolem pódia. Ti připravení vytáhli deky, karimatky nebo polštářky, ostatní si sedli na to co bylo zrovna po ruce – bundy, mikiny, svetry.

Akci zahájila skupina Southpaw. Frontman Gregory Finn dal publiku na vědomí: „Tak to po snídani trochu rozjedem´!“ Sice už byli někteří z nás spíše po obědě, ale musím říct, že toto prohlášení Southpaw naplnili bezezbytku. Servírovali jednu melodickou věc za druhou, poslední hutný kousek některé diváky doslova roztančil. Po asi třinácti písničkách se s posluchači rozloučili s pochvalou, že na tuto denní dobu byli vynikajícím publikem.

Hudební přehlídka: Xindl X, Tonya Graves, Sunflower Caravan

Na dalšího vystupujícího si museli lidé chvilku počkat, ale jistě jim to stálo za to, neboť jím nebyl nikdo jiný než Xindl X se svou kapelou. Nejprve se rozehrál saxofonista a pak už se Xindl X uvedl s omluvou za své decentní zpoždění. Jak s ironií sobě vlastní poznamenal, nesmíme mu to mít za zlé, protože je Dysgrafik, což mu posloužilo jako bezvadný rozjezd pro první song. Pak zahrál písničky Styky, Hollywood a skladbu o tom, jak je život jednoduchý. Kdesi mezi nimi podotkl: „Frajersky jsem si naladil kytaru do jiné tóniny. Ale to se tak někdy v životě stává.“ To však rozhodně nezabránilo publiku, aby se dobře bavilo, a při poslední písni Anděl už mnozí povstali a šli si zatancovat do kotle.

Další na programu byla zpěvačka známé kapely Monkey Business Tonya Graves, která se tentokrát představila sólově, v doprovodu své skupiny. Odpolední vedro okomentovala Tonya slovy: „Máme tu hezký počasí, hezký lidi, tak si dáme i hezkou muziku.“ Její vystoupení bylo multižánrové a nabité energií. Některé písničky byly soulové, v dalších to trubka rozjížděla jazzově, jeden song byl inspirován rytmem tanga, který se Tonye dostal do krve při její nedávné návštěvě Jižní Ameriky, jak se zmínila při uvedení této písně. Vše dokreslovala klasická basa.

Jak se později ukázalo, vedro nebylo pro nic za nic. Tonya to hezký počasí trošku zakřikla, neboť kolem čtvrté, před vystoupením kapely Sunflower Caravan, se nebe zatáhlo a začal foukat poměrně silný vítr. V dálce se z černých mraků ozývalo hřmění a čas od času se objevily i blesky. Blížící se bouřka byla na spadnutí, nicméně skupina to brala s nadhledem. „To víte, tohle se nám stává běžně. My už si to ani nebereme. Jen doufáme, že nás to neodnese z pódia,“ glosoval situaci jeden z celkem tří členů Sunflower Caravanu. Vtipným paradoxem je, že by kapela už jen z titulu svého názvu měla přitahovat spíše sluníčko, ale místo toho byla jedinou, které celé její vystoupení propršelo. Většina diváků to však brala také s nadhledem a sílící déšť je neodradil od účasti na podívané. Několik šťastlivců (mezi nimi i nás) nechal uznalý pan zvukař nacpat se k němu pod stříšku, a to se to pak sledovalo. A že bylo opravdu co sledovat, Sunflower Caravan to pěkně rozbalili. Většina písniček byla rytmická a plná elánu, v největším dešti pak dal klávesista k dobru jednu melancholickou. „Tenhle song se do deště tak akorát hodí a je vhodný především pro lidi, kteří se pohádali a teď se chtějí usmířit,“ uvedl. Kdo ví, třeba si „dešťový“ song usmířil také počasí, každopádně těsně před koncem jejich show déšť pomalu ustával až přestal docela. Po nějaké době pak mezi mraky opět začalo prosvítat slunce.

Ke konci dne: Jan Budař, Na stojáka!, Švihadlo

Následně jsme se přesunuli na hudební scénu II., kde už tou dobou bylo v plném proudu vystoupení Jana Budaře a Eliščina bandu. Jan Budař a spol. to opravdu umí rozjet, jak dokazoval hlasitý potlesk, výborná nálada v kotli a ke konci i zpívání refrénu v písni namol opilého mexického námořníka.

Poté jsem se nechala zlákat k návštěvě stand-up comedy „HBO Na stojáka!“. Původně bylo toto představení v programu inzerováno na půl třetí do plenéru III., ale nakonec došlo ke změně času i místa – konalo se od čtvrt na sedm v divadelním sále. Než show vypukla, byl sál už téměř plný a všichni napjatě čekali co si pro ně komici přichystali. Bylo toho opravdu hodně. Měli jsme možnost vidět skvělého kouzelníka Ríšu Nedvěda, Lenku Vychodilovou coby agitující soudružku, vzteklou a tvrdohlavou slečnu (vřískala, dokud nedostala co chtěla) a vypravěčku příběhu těžko pochopitelného jazykově, ale o to srozumitelnějšího pocitově. Celou show uváděl a jednu scénku (na téma paranoia) nám také předvedl Petr Vydra.

Zatímco Yellow Sisters už na hudební scéně II. pomalu končily, festivalový den uzavírala na druhé straně areálu, hudební scéně I., skupina Švihadlo. Mezi rytmy reggae připomněl zpěvák pohupujícím se posluchačům, že je důležité mít v životě otevřené oči. Po několika živých skladbách pak kolem půl deváté jejich vystoupení končilo a potom už se většina návštěvníků začala trousit domů.

Závěrem

Co říci závěrem? Festival byl vydařený, rozhodně bylo na co se dívat a čas letěl jako splašený. Chvílemi byl program tak nabitý, že se člověk těžko rozhodoval co zvolit, aby mu nic neuniklo. Nakonec nezbylo než se smířit s tím, že když si vyberu jednu podívanou, ta druhá mi uteče. Myslím si ale, že ať člověk zvolil jak chtěl, ani u jednoho vystoupení nemohl litovat.

Fotogalerie

Jan Budař
Jan Budař
[800x533 70 KB]
Festival Mezi ploty - Dobřany u Plzně 2010
Festival Mezi ploty - Dobřany u Plzně 2010
[800x533 177 KB]
Xindl X
Xindl X
[800x533 91 KB]
LOCO:MOTION COMPANY
LOCO:MOTION COMPANY
[800x533 128 KB]
LOCO:MOTION COMPANY
LOCO:MOTION COMPANY
[800x533 119 KB]
Festival Mezi ploty - Dobřany u Plzně 2010
Festival Mezi ploty - Dobřany u Plzně 2010
[800x533 122 KB]
ANTONIE SVOBODOVÁ
ANTONIE SVOBODOVÁ
[800x533 146 KB]
ANTONIE SVOBODOVÁ
ANTONIE SVOBODOVÁ
[800x533 161 KB]
LOCO:MOTION COMPANY
LOCO:MOTION COMPANY
[800x450 103 KB]
JAN BUDAŘ A ELIŠČIN BAND
JAN BUDAŘ A ELIŠČIN BAND
[800x533 99 KB]
SUNFLOWER CARAVAN
SUNFLOWER CARAVAN
[800x533 102 KB]
SUNFLOWER CARAVAN
SUNFLOWER CARAVAN
[800x651 202 KB]

Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček/ Hodnoceno: 1x

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:
www:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!