verze pro tisk

Jaký byl víkendový Majáles 2010

26. duben 2010

O víkendu proběhl v pořadí již jednadvacátý ročník Plzeňského Majálesu. Kdo očekával, že loňský festival už nelze trumfnout, spletl se. Počasí a nabitý program letos přilákaly více jak dvacet tisíc návštěvníků. Rekord v návštěvnosti byl tedy opět překonán.

Atmosféru, která v plzeňském Amfiteátru panovala, ocenila většina vystupujících interpretů. Organizátoři tradičního studentského open air festivalu označili Plzeňský Majáles 2010 za „nejbáječnější a s nejlepší atmosférou, kterou kdy zažili“. V tomto jim musíme dát za pravdu.

Královský pátek

Majálesové slavnosti byly zahájeny v pátek 23. dubna 2010. Na Náměstí Republiky za doprovodu hudebních skupin bojovalo pět kandidátů o titul plzeňského Krále Majálesu, který bude celý příští rok vládnout stavu studentskému. Veřejnou volbou byl po dlouhém boji předvolebních slibů zvolen Chrami, student Fakulty elektrotechnické ZČU. Svým poddaným slíbil boj za zkvalitnění kulturních akcí.

Po pomyslném předání koruny a žezla novému králi se rozběhla správná festivalová atmosféra. Pivo teklo proudem, sluníčko svítilo a k super atmosféře přispěly svou hudbou skupiny Discoballs a Toxique. Lepší rozjetí studentského festivalu si organizátoři nemohli přát.

Majáles Open Air

Majálesové oslavy vyvrcholily závěrečným open air festivalem v sobotu 24. dubna v plzeňském Amfiteátru. O něm Richard Krajčo z kapely Kryštof poznamenal, že se jedná o nejlepší amfiteátr v republice. „Myslel jsem si donedávna, že je to amfiteátr v Trutnově. Ale ne, je to tu, v Plzni,“ prohlásil Krajčo během svého sobotního vystoupení.

Majálesové aktivity

Sobotní festival odstartoval již ve 12 hodin. Na třech pódiích vystoupilo více jak třicet interpretů. Nechyběly tradiční majálesové aktivity, jako jsou majálesové svatby nebo soutěž o majálesového borce. Pokud účastníci zvládli alespoň 10 z 12ti stanovišť majálesových aktivit, jsou oprávněni po závěrečném pasování používat na jeden rok jedinečný titul majálesový borec „M.B.“

Zapojení diváků do majálesových aktivit bylo obrovské. Trička s titulem majálesového borce došla již po dvou hodinách soutěže, ačkoli pořadatelé vycházeli z loňské spotřeby. Hojně navštěvované byly i majálesová čajovna, lanový park nebo výtvarná dílna.

Nabitý program

Program Plzeňského Majálesu 2010 nabídl skvělou podívanou. Mezi hlavní tahouny bezesporu patřili skupina Kryštof, ústecká kapela UDG, slovenští Horkýže Slíže, Polemici, nebo také jedna z nejlepších skáčkových kapel, Tleskač. V plzeňském amfiteátru se představila také Znouzectnost a skupina Mandrage, jež letos získala nominaci na ocenění Žebřík a Anděl.

Na hlavní stage diváky rozparádil po osmé večer Richard Krajčo se svou skupinou Kryštof (na úvodní fotografii). Pokud ani tato kapela některé z diváků nepřinutila vstát, Horkýže Slíže nenechali chladného již nikoho. Písničku L.A.G. Song zpíval ve stoje celý Amfiteátr. Stejně tak hlášku „Tak jsme z Plzně, no a co,“ kterou vymyslel moderátor celé akce.

Menší oddechovkou poté byla Pa-Li-Tchi fireshow, která ovšem pravidelného návštěvníka Plzeňského Majálesu příliš nepřekvapila a ani nenadchla. Co naše paměť sahá, show je každý rok stejná, dokonce je podkreslena stejnou hudbou. Možná by pro příští rok nebylo na škodu vymyslet novou mezivložku mezi vystoupeními jednotlivých kapel.

Výborná organizace

Ocenit lze rozhodnutí organizátorů přesunout jednu ze scén na parkoviště v parku před Amfiteátrem. Tato stage nabízela více prostoru pro posluchače kapel jako je Mandrage, Znouzectnost, nebo Fast food orchestra a byla tak rozhodně lépe umístěna než v předešlých letech.

Jako dobré rozhodnutí se prokázal výkup kelímků. V předešlých letech se prázdné kelímky válely po celém Amfiteátru. Letos si je téměř každý účastník schovával a poté došel za symbolickou kačku vrátit. Mohli jste zde narazit na borce, kteří se předbíhali v počtu nasbíraných kelímků a jejich sbírka mnohdy vyvolávala obdiv okolí.

Oproti předešlým ročníkům zde bylo k dispozici více toalet. S ohledem na rekordní počet účastníků, se organizátoři dokázali se situací vypořádat. Při odskočení během koncertu jste nepřišli o celé vystoupení, jak to čas od času u některých festivalů bývá. Dobrá organizace byla také u vstupů. Ačkoli se zde tvořily fronty, nemuselo se příliš dlouho čekat. Vše odsýpalo.

Majáles Open Air 2011

Závěrem lze označit Majáles 2010 za velmi úspěšný. Skvělá atmosféra, super kapely, výborné počasí a dobře zvládnutá organizace. Již teď se můžeme těšit na další, dvaadvacátý ročník Plzeňského Majálesu.

Zobrazeno: 4044x

Sdílet

Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček/ Hodnoceno: 5x

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!